KnaufKnauf

ZGODOVINA Mešanica tradicije in inovacij

Na začetku je bila ideja

Leta 1930 se je prvič pojavila ideja – gips kot surovina, nad katero sta bila oba brata, inženirja rudarstva Alfons in Karl Knauf, dobesedno fascinirana.

Naprej

NAŠA ZGODOVINA

Leto 1949, v katerem je bila ustanovljena Zvezna republika Nemčija, je pomembno tudi za podjetje Knauf. V to leto sežejo začetki podjetja in predstavlja mejnik v njegovi zgodovini. V Iphofnu, ki leži v severnem delu zvezne dežele Bayern in kjer se še danes nahaja sedež družbe Knauf,  je bila leta 1949 zgrajena najprej tovarna za proizvodnjo mavčnih ometov. Sredi 1960-ih je Knauf ustvaril MP75 – prvi strojni omet in hkrati razvil pripadajoči mešalni stroj za njegovo strojno nanašanje. Začeli so proizvajati tekoči estrih na anhidritni osnovi.

Z zagonom prve proizvodnje mavčnih plošč v Iphofnu leta 1958 beležimo novo poglavje v zgodovini Knaufa. Proizvodnja mavčnih plošč je vodila v razvoj celostnih suhomontažnih gradbenih sistemov z vsemi pripadajočimi komponentami, potrebnimi za izdelavo konstrukcij. Prodajni program se je tako razširil še na orodje za izvedbo konstrukcij in kovinske profile za stenske in stropne podkonstrukcije.

Z nakupom nemške družbe Deutsche Perlite GmbH iz Dortmunda je Knauf leta 1970 prvič investiral v gradbeni material, ki se ne proizvaja na mavčni osnovi: perlit. Kasneje so sledili izdelki s področja gradbene kemije, ometi na osnovi apna in cementa, izolacijski materiali, mineralni stropni sistemi in cementne plošče Aquapanel.

Med drugim podjetje Knauf v Franciji proizvaja vgradne dele iz ekspandiranega polistirena za embalažo in brizgane vlitke za avtomobilsko industrijo in zabavno elektroniko.

Pomemben poslovni segment za skupino Knauf predstavljajo izolacijski materiali. Korenine tega področja segajo v leto 1978, ko je Knauf prevzel tovarno za proizvodnjo steklene volne v Shelbyvillu (ZDA).

Knauf je na globalnem trgu prisoten s preko 220 proizvodnimi obrati in prodajnimi organizacijami na vseh kontinentih, v več kot 80 državah.

Družinsko podjetje

Od svoje ustanovitve dalje je Knauf zrasel iz družinskega podjetja v podjetniško družino, ki se še vedno nahaja v družinski lasti. Od leta 1980 dalje sta skupino Knauf vodila sinova ustanoviteljev, Nikolaus in Baldwin Knauf. V večini podjetij znotraj skupine Knauf so družinski člani prevzeli vodilno funkcijo. Danes skupino Knauf vodita družabnika Manfred Grundke (od 2008) in Alexander Knauf (od 2013). Nikolaus Knauf in Baldwin Knauf od leta 2008 predsedujeta odboru družabnikov skupine Knauf.