KnaufKnauf

Knauf fugiranje Brezhibne površine

Vizitka suhomontažne gradnje

Fugiranje ustvari površino in predstavlja vizitko izvajalca. Gladko, strukturirano, belo ali obarvano – vsak investitor si želi kakovostne površine za individualno oblikovanje svojih prostorov.

Naprej

OPTIČNE ZAHTEVE DOLOČAJO KVALITETO IZVEDBE

Perfektne površine

Najvišje zahteve po gladkosti

Knauf je pred leti vizionarsko definiral kvaliteto površin v celotnem spektru suhomontažnih del: od definicije kvalitete površin mavčnih plošč, ki izpolnjujejo vse tehnično potrebne zahteve do DIN standardnega fugiranja z definicijo »perfektna« in »vrhunska« površina z najvišjimi zahtevami po gladkosti.

Glede na optične  zahteve pri fugiranju sta nemško združenje Gipsindustrie e.V. in Eurogypsum (Evropsko združenje industrije mavca) uvedli definicijo kvalitete površin v štirih stopnjah od Q1 do Q4. Slovensko združenje suhomonterjev je te smernice prevzelo po metodi direktnega prevoda in kvalitete površin oznacilo z oznakami K1 – K4.

Fugiranje v kvaliteti Q1

Temeljno fugiranje

Fugiranje v kvaliteti Q1 obsega polnjenje fug med mavčnimi ploščami in nanos fugirne mase preko glav pritrdilnih vijakov. V praksi to pomeni en delovni korak, v katerem stike fugiramo s fugirno maso Knauf Uniflott, Gelbband ali Fugenfüller-Leicht v kombinaciji z armirnim trakom pri robovih plošč HRAK/HRK. Delo bo lažje in hitrejše z uporabo že pripravljene pastozne mase Knauf Base Filler.

Na ta način ustvarjena površina je namenjena oblaganju s keramičnimi ploščicami, drugim slojem plošč ali debeloslojnimi ometi.

Namenjeno za:

 • površine brez optičnih (dekorativnih) zahtev
 • površine, ki bodo obložene s keramiko, drugimi ploščami ali debeloslojnim ometom.

Uporaba:

 • polnjenje fug
 • premaz preko glav pritrdilnih vijakov in sponk.

Fugiranje v kvaliteti Q2

Temeljno fugiranje in dodatno fugiranje

Cilj fugiranja je doseči brezstopenjske prehode površin mavčnih plošč v območju fug, preko vijakov ter na zunanjih in notranjih vogalih.

Fugiranje Q2 obsega osnovno fugiranje Q1 in dodatno fugiranje (fino fugiranje oz. finiš) do brezstopenjskega prehoda med mavčnimi ploščami. Na površini Q2 ne smejo biti vidni odtisi zaradi obdelave ali sledi orodja za fugiranje.

V praktični izvedbi to pomeni izvedbo dveh delovnih korakov z dodatnim brušenjem prehodov. Kvaliteten rezultat najlažje dosežemo, če za drugi delovni korak uporabimo že pripravljene pastozne fugirne mase s kremasto strukturo, npr. Knauf Fill & Finish light ali Superfinish, ki se tudi enostavno brusijo.

Kljub korektno izvedenemu postopku fugiranja Q2 pa pogosto pride do optičnega pojava, pri katerem po pleskarskih delih zaznamo potek fug. Ta optični pojav nastane, kadar se fuge pred fugiranjem ne premažejo s temeljnim premazom oz. je premaz nezadosten (priporočamo Knauf Tiefengrund). Zaradi zelo različne vpojnosti dveh materialov – kartonske površine mavčne plošče in fugirne mase na stikih – postanejo vidne razlike v strukturi materialov in debelini barve, človeški vid pa je dovolj občutljiv, da te razlike zazna kot temnejša ali valovita mesta na površini. Gre zgolj za optični efekt; pri preskusu z alu-letvijo so površine korektno izvedene. Temeljni premaz je za optično brezhibno površino nujen (BVG-navodila št. 6; vir: http://www.gips.de/download/merkblaetter/gipsplatten-und-gipsfaserplatten/).

Površina, ustvarjena na opisan način, je namenjena za srednje in grobo strukturirane stenske obloge (npr. tapete), strukturirane mat premaze (npr. disperzijske barve, nanešene z valjčkom z ovčjo dlako) in omete granulacije > 1 mm. Če kvaliteta fugiranja Q2 predstavlja osnovo za premaze, pojav vidnih fug pri stranski svetlobi ni izkljucen.

Namenjeno za:

 • srednje in grobo strukturirane stenske obloge
 • polnilne in strukturirane barve in premaze
 • omete granulacije > 1 mm

Uporaba:

 • stopnja kvalitete Q1
 • dodatno, fino fugiranje za doseganje brezstopenjskega prehoda med površinami mavčnih plošč (Q2).

Fugiranje v kvaliteti Q3

Standardno fugiranje, izravnava cele površine & odvzem materiala

Fugiranje v kvaliteti Q3 obsega standardno fugiranje kvalitete Q2 z dodatnim širšim fugiranjem preko fug in ostrim nanosom fugirne mase po celi površini gradbenega elementa.

Po potrebi, ob vidnih sledeh fugirnega orodja ali ostankih fugirne mase, se površine pobrusijo.

V praksi pomeni kvaliteta fugiranja Q3 nanos fugirne mase na celotno površino gradbenega elementa, ostro zagladitev in odvzem materiala tako, da je prekrita celotna površina gradbenega elemeta oz. kartonska struktura mavčnih plošč ni več vidna. Kvaliteto Q3 najlažje dosežemo z uporabo že pripravljenih pastoznih mas, npr.  Knauf Fill & Finish light, Super Finish ali Finitura. Pastozne mase se enostavno nanašajo, gladijo in brusijo z nežnim brusnim papirjem. Enak učinek lahko dosežemo s prašno mavčno fugirno/izravnalno maso Knauf Grünband K1, ki je namenjena tudi polnjenju lukenj in razpok poškodovanih površin.

Površine, ustvarjene v kvaliteti fugiranja Q3, so namenjene za nanos fino strukturiranih premazov in ometov granulacije < 1 mm.

Tudi pri površinah, fugiranih v kvaliteti Q3 pojav vidnih fug pri stranski svetlobi ni 100 % izključen. Čeprav je bistveno blažji kot pri kvaliteti fugiranja Q2, je uporabo temeljnih premazov v postopkih fugiranja nujna.

Namenjeno za:

 • fino strukturirane stenske obloge
 • nestrukturirane mat premaze
 • omete granulacije < 1 mm

Uporaba:

 • stopnja kvalitete Q2
 • dodatno široko fugiranje fug in izravnava ostalih delov površine mavčnih plošč tako, da je fugirana celotna površina gradbenega elementa (Q3).

 

Fugiranje v kvaliteti Q4

Standardno fugiranje, izravnava celotne površine & glajenje

Fugiranje v kvaliteti Q4 obsega standardno fugiranje v kvaliteti Q2 ter nanos in zagladitev fugirne/izravnalne mase po vsej površini gradbenega elementa v debelini najmanj 2 mm.

V praksi to pomeni nanos mase čez celotno površino na ročni ali strojni način in zagladitev do gladke površine. Po potrebi sledi še drugi, tankoslojni nanos fugirne mase čez površino. Po brušenju nastane optimalna, enakomerna ravna površina.

Priporočamo uporabo pastoznih, že pripravljenih fugirnih/izravnalnih mas, npr. Knauf Readyfix F1, Fill & Finish light, Super Finish ali Finitura. Kvaliteto Q4 dosežemo tudi s prašno mavčno maso Readyfix 900, ki se lahko nanaša v debelinah 0 - 5 mm, uporablja pa se tudi za polnjenje lukenj in popravila razpokanih površin do globine 90 mm.

Obdelava površin z navedenimi materiali je lahka, površina, ki jo dosežemo, pa je visokokvalitetna z mat odsevom. Takšne površine so namenjene za doseganje gladkih, sijajnih ali strukturiranih površin, npr.  opremljenih z metalnimi ali vinilnimi tapetami,, lazurami in visokokvalitetnih površin, ki jih dosežemo s fugirnimi in gladilnimi tehnikami.

Obdelava površin v kvaliteti fugiranja Q4 zmanjša možnost za optične anomalije površin na minimum. Neželjeni efekt, npr. spremenljivo senčenje pri stranski naravni ali hladni umetni svetlobi, je s tem postopkom v veliki meri preprečeno, vendar se ga ne da 100 % odpraviti, kajti svetloba je v celodnevnem ciklusu močno spremenjljiva. Pri vpadu svetlobe od strani na površino se absolutno ravna površina z ročnim delom ne da doseči.

Namenjeno za:

 • gladke in strukturirane sijajne stenske obloge, npr. metalne ali vinilne tapete
 • lazure in premaze do srednjega sijaja
 • stucco lustro ali druge visokokvalitetne kompleksne gladilne tehnike

Uporaba:

 • stopnja kvalitete Q2
 • fugiranje/izravnavo celotne površine mavčnih plošč v debelini najmanj 2 mm (Q4).